Kompleks PAS Setiu

?
Iklan tanah Lot2

Oktober 18, 2009

BERUBAH UNTUK KEMENANGAN ISLAM-Teks Ucap Utama Presiden sempena Ijtima' Kepimpinan Pas Terengganu 17/10/2009

BERUBAH UNTUK KEMENANGAN ISLAM

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
الحمد لله وحده  صدق وعده  ونصر عبده وأعز جنده وهزم الأحزاب وحده، أشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له, له الملك وله الحمد وهو علي كل شيء قدير. اللهم صلى وسلم وبارك علي حبيب الله وحبيبنا وشفيعنا وزخرنا ومولنا محمد وعلي آله وأصحابه وأنصاره إلي يوم الدين,  أما بعد
1. MUQADDIMAH
Para peserta ijtima’ sekelian,
Hari ini kita masih berada di penghujung bulan Syawal. Pada kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Dan Batin, minal ‘aidina wal- faaizin, kullu ‘aamin wa antum bikhair. Tidak lupa juga kepada saudara-saudara kita yang sedang berjihad di Palestin, Iraq, Afghanistan, Filipina, Selatan Thailand dan juga saudara-saudara kita yang sedang menghadapi ujian di Padang, Sumatera Barat dan lain-lain.
Hari Raya adalah hari kemenangan bagi mereka yang berpuasa dan bagi mereka yang berjihad. Walaupun ribut dan badai melanda bahtera perjuangan, mereka tetap dengan janji dan tidak sekali-kali menukarkannya kepada yang lain. Hal ini telah dikisahkan oleh Allah SWT di dalam al-Quran:
ولما رأى المؤمنون الأحزاب قالوا هذا ما وعدنا الله ورسوله وصدق الله ورسوله وما زادهم إلا إيمانا وتسليما
(Maksudnya): Dan apabila orang-orang yang beriman melihat bala tentera Ahzab, mereka menyatakan inilah janji Allah dan Rasul-Nya, benarlah janji Allah dan Rasul-Nya. Tidaklah menambahkan kepada mereka melainkan keimanan dan penyerahan diri kepada Allah.

Dalam suasana berhari raya ini juga, kita menyertai Pilihan Raya Kecil N.31 Bagan Pinang, di Negeri Sembilan; suatu pilihan raya kecil yang amat buruk, kotor dan jelek dalam sejarah tanah air. Walaupun Barisan Nasional (BN) berbangga dengan kemenangan besar mereka, tetapi sejarah telah mencatatkan bahawa sistem demokrasi di dalam negara ini penuh dengan ugutan, permusuhan, rasuah, kebiadaban dan penipuan oleh Umno/BN.

Namun, kita tetap bersyukur ke hadhrat Allah SWT kerana mengurniakan kepada kita nikmat yang termahal, nikmat yang diberikan hanya kepada orang-orang yang dikasihi-Nya iaitu nikmat Iman dan Islam. Bahkan bertambah-tambah syukur kita, apabila dipilih oleh Allah menjadi pekerja dan pejuang Islam berhimpun pada hari ini membincangkan tajuk, “Berubah Untuk Kemenangan Islam”.


2. ISLAM MEMIMPIN PERUBAHAN
2.1. Islam agama fitrah
Islam, agama seluruh para anbiya’ dan mursalin alaihimussalaatu wassalam semenjak Nabi Adam sehingga Nabi kita Muhammad SAW adalah ajaran yang sempurna. Ia bukan ciptaan manusia dan juga bukan ciptaan Nabi kita Muhammad SAW sebagaimana yang diistilahkan oleh orientalis Barat sebagai Muhammadanisme (agama Muhammad) tetapi ianya adalah daripada Allah Yang Maha Esa dan Maha Agung. Islam diwahyukan kepada Nabi Muhammad SAW ketika dunia berada dalam kesesatan jahiliyyah (kerosakan aqidah, akhlaq, ekonomi dan politik). Penduduk Mekah yang mempunyai Baitullah (Ka’abah), telah mensia-siakan ajaran yang di bawa oleh Nabi Ibrahim AS. Rom, tempat berkembangnya ajaran Kristian, telah menjadi kuasa politik yang memperalatkan Kristian untuk kepentingan segelintir manusia. Parsi, negeri yang maju dari segi aspek kebendaan tetapi penduduknya menyembah api di samping berpegang dengan falsafah Zoroaster. China, penduduknya beragama Buddha, Lotze dan Confutze yang mengabdikan diri sesama makhluk. India, negeri yang dibanjiri oleh dewa-dewi yang disembah oleh penganut Hindu. Tidak kurang juga apa yang dilakukan oleh penduduk Asia Tengah dan Timur Jauh yang syirik dan terkapai-kapai dalam kegelapan.
Islam di bawah pimpinan Muhammad SAW, Nabi terakhir memimpin manusia secara fitrah. Lihatlah bagaimana hebatnya wahyu pertama yang diturunkan dalam surah Al-‘Alaq, ayat 1–5:
(Maksudnya): Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu yang menciptakan. Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Mulia. Yang mengajar (manusia) dengan pena. Dia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.
Islam mengajak manusia mengenal penciptanya, agar mereka mengenal tujuan hidup dan tempat mereka akan kembali di penghujung hayat mereka.

2.2. Islam merubah wajah dunia
Sirah menunjukkan bahawa Islam bukan sekadar berlegar di dalam masjid sahaja. Ianya disampaikan di segenap penjuru dunia. Setelah berjaya melahirkan peribadi Muslim, keluarga Muslim, masyarakat dan negara Islam di al-Madinah al-Munawwarah. Rasulullah mengembangkan Islam dengan menghantar surat kepada pemimpin-pemimpin yang berada di sekeliling Madinah selepas mengadakan perjanjian Hudaibiyyah. Surat-surat dihantar kepada Najasyi (Raja) Habsyah, al-Muqauqis Raja Mesir, Kisra Raja Parsi, Heraqla (Hercules) Raja Rom, pemimpin Bahrain Al-Munzir bin Sawi, pemerintah Yamamah Hauzah bin ‘Ali, pemerintah Damsyik al-Harith bin Abi Syamar dan juga Raja Oman. Kepada Hauzah bin Ali pemerintah Yamamah, Rasulullah SAW menulis surat dengan susunan ayat-ayat berikut:-
 بسم الله الرحمن الرحيم.
من محمد رسول الله إلي هوذة بن علي سلام علي من أتبع الهدى, وأعلم أن ديني سيظهر إلي منتهى الخف والحافر, فاسلم تسلم, واجعل لك ما تحت يدك
(Maksudnya): Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Daripada Muhammad Rasulullah SAW kepada Hauzah bin Ali. Selamat sejahtera kepada sesiapa yang mengikut petunjuk. Ketahuilah bahawa sesungguhnya agamaku akan mencapai kemenangan sehingga ke penghabisan sampainya kuku unta dan kuda. Maka dengan Islamlah nescaya kamu selamat, dan aku jadikan (pertanggungjawabkan) untukmu apa yang telah ada di bawah tangan (kekuasaan) mu.

2.3. Sistem ciptaan manusia pasti tumbang
Sistem-sistem seperti kapitalis, sosialis dan komunis tidak mempunyai piawaian yang mutlak, tetapi bersifat pragmatik mengikut kehendak masyarakat tanpa mengira benar atau salahnya. Sistem-sistem ini sedang mengalami keruntuhan yang menakutkan kuasa-kuasa besar dunia. Amerika Syarikat sedang berhadapan dengan penutupan bank dan perusahaan secara besar-besaran.
Abad ke-21 menyaksikan bagaimana kekuatan peradaban manusia dicabar oleh zaman.  Kemusnahan blok komunis dari segi geopolitik, ekonomi dan budaya menjadi bukti bahawa ideologi yang tidak bertunjang kepada Islam akan berakhir dengan kegagalan.  Blok kapitalis juga tidak dapat diteladani kerana ianya tidak berteraskan nilai-nilai positif.  Kehebatan Amerika dan Eropah juga makin meluntur dan tidak dapat lagi dibuat panduan.
Dalam keadaan meraba-raba ini, kita mesti memberi keyakinan kepada dunia  bahawa ubat yang paling mujarab untuk membaiki penyakit jahiliyyah abad 21 ini hanya kembali kepada Islam. Firman Allah:
الله ولي الذين آمنوا يخرجهم من الظلمات إلى النور والذين كفروا أولياؤهم الطاغوت يخرجونهم من النور إلى الظلمات أولئك أصحاب النار هم فيها خالدون
(Maksudnya): Allah menjadi wali kepada orang-orang beriman dan mengeluarkan mereka daripada kegelapan dan kekufuran, syak serta ragu-ragu kepada cahaya kebenaran yang jelas dan menerangkan dengan mudah dan senang. Sedangkan orang-orang kafir yang menjadi wali atau pelindung mereka adalah syaitan yang menghiasi mereka dengan kejahilan dan kesesatan. Mereka mengeluarkan orang-orang kafir dari jalan kebenaran kepada kekufuran dan pendustaan. Mereka itulah penghuni neraka dan mereka kekal di dalamnya.

3. MENILAI PERMASALAHAN
Perkara pertama yang mesti dilakukan dalam melaksanakan agenda perubahan ialah memahami permasalah-an. Terdapat faktor luaran dan faktor dalaman yang menyebab-kan adanya masalah dan halangan kepada usaha PAS untuk melaksanakan perubahan. Justeru faktor-faktor ini patut dianalisis agar kita dapat merumuskan cara-cara penyelesaian yang terbaik dalam usaha melakukan perubahan untuk kemenangan Islam.

3.1. Permasalahan yang disebabkan oleh faktor luaran
Amerika dan Yahudi bersama dengan North Atlantic Trity Organization (NATO) terus menerus menunjukkan permusuhan-nya ke atas umat Islam dengan melabelkan umat Islam sebagai pengganas. Mereka berusaha menyemai perasaan benci masyarakat dunia kepada Islam dengan harapan Islam yang semakin berkembang dengan pesat termasuklah dalam negara mereka sendiri dapat disekat dan dihancurkan.
Dasar negara kita yang sekular dengan mengasingkan antara agama dengan kehidupan dunia terutamanya mengenai penyiaran dan hiburan merupakan punca kepada kebejatan sosial dan jenayah yang makin membarah pada hari ini. Umno pula sebagai parti yang menganut faham liberal tidak berhenti daripada melebarkan kejahilan dan salah faham terhadap Islam dalam masyarakat. Terakhir kita menyaksikan bagaimana kes Kartika Sari Dewi Shukarno di Pahang dimanipulasikan dengan tujuan melemahkan kefahaman masyarakat tentang undang-undang Islam.
Demokrasi yang dilaksanakan kini penuh dengan kepincangan dan ketidakadilan. Ciri-ciri demokrasi yang sebenar sudah hilang. Sebagai contoh, maklumat melalui media yang berat sebelah, jentera kerajaan digunakan sewenang-wenangnya untuk mempertahankan parti yang memerintah, perhimpunan aman yang sepatutnya dijamin dalam perlembagaan disekat dengan memperalatkan pasukan keselamatan. Bahkan boleh kita katakan, aspek pelaksanaan demokrasi oleh negara-negara bukan Islam yang memusuhi Islam lebih baik berbanding dengan negara kita yang diperintah oleh orang Islam sendiri. 
 3.2. Permasalahan yang disebabkan oleh faktor dalaman
Kita telah menyaksikan perjalanan abad-abad silam selepas kewafatan Rasulullah SAW. Semakin jauh kehidupan dengan Baginda semakin tercabarlah pula kehidupan umatnya. 14 abad telah berlalu. Gerakan dan parti Islam seperti PAS sewajibnya menilai diri untuk menentukan keabsahannya sebagai sebuah gerakan Islam yang berkesan, melalui kelayakan dan kemampuan untuk menangani gerakan dan politik semasa. Sebagai sebuah gerakan Islam, kita perlu bertanya:
Pertama : Adakah daya jihad dan ketekunan ahli PAS dalam perjuangan berdaya saing dan berorientasi? 
Kedua: Adakah sumber manusia dan kewangannya pada tahap yang munasabah?
Ketiga: Adakah penguasaan ilmu, maklumat dan kemahiran mengatasi pihak  lawannya? 
Persoalan-persoalan di atas memerlukan renungan yang mendalam dan kecekalan hati untuk menjawabnya. Insya’ Allah, tuan/puan tidak berasa ragu sedikit pun dengan semangat dan daya juang yang ada untuk menggarap persoalan-persoalan di atas dan mengatasi kekurangannya, seterusnya berhadapan dengan mereka yang menentang dan berniat jahat terhadap kita.

4. MENITI PERUBAHAN
4.1. Memahami fikrah perubahan
Islam sebagai ad-din yang sempurna menawarkan kepada seluruh manusia jaminan keselamatan di dunia dan di akhirat melalui suatu proses perubahan hidup dari jahiliyyah kepada Islam. Proses ini bermula dengan keyakinan seseorang bahawa dia adalah makhluk ciptaan Allah SWT untuk menjadi hamba-Nya dan khalifah-Nya. Iaitu suatu proses perubahan yang menggarap dan menjawab persoalan besar manusia yang berakal; dari mana datangnya, kenapa berada di persada dunia ini dan ke mana akhirnya.
Sebagai agama yang syumul, Islam merupakan suatu sistem yang lengkap merangkumi hubungan hamba dengan Allah dan hubungan dengan makhluk. Ia dianuti dan dihayati sebagai sebuah cara hidup yang merangkumi pelbagai bidang politik, ekonomi, kemasyarakatan, ilmu pengetahuan, pemikiran (falsafah), dan kesenian yang berpaksikan kepada aqidah tauhid. Adalah suatu tugas yang besar untuk menjayakan perubahan menyeluruh seperti ini. Namun, Rasulullah SAW telah diutuskan sebagai pelengkap dan penyudah kepada sekalian para Nabi dan Rasul dengan membawa bimbingan Ilahi, dengan wahyu al-Quran dan pimpinannya yang dipimpin terus oleh Allah SWT telah berjaya mengubah masyarakat jahiliyyah Mekah dan Madinah serta sekitarnya meninggalkan sistem-sistem yang gasar seterus-nya menggantikannya dengan sistem Islam.
Hari ini kita bercakap untuk berubah bagi kemenangan Islam. Kerana Islam mesti memimpin. Allah SWT telah memberikan panduannya yang nyata melalui ayat 11 surah al-Ra’d:


(Maksudnya): Sesungguhnya Allah tidak mengubah sesuatu kaum sehinggalah kaum itu mengubah nasibnya sendiri.
Kebanyakkan ulama’ yang mentafsirkan ayat ini menyata-kan bahawa Allah SWT tidak akan mendatangkan azab dan bala’ bencana melainkan manusia itu sendiri yang berubah daripada keimanan dan ketaatan kepada kekufuran dan kemaksiatan.
Al-Ka’bi Rahimahullah berkata: Sesungguhnya kesemua ayat menunjukkan bahawa Allah SWT tidak memulakan sesuatu azab dan bala’ bencana. Beliau mengemukakan beberapa ayat. Di antaranya ialah ayat di atas.
Qatadah ibnu Dua’mah, seorang tabi’in besar, salah seorang anak murid kepada Abdullah Ibnu Abbas berkata selepas membaca ayat tersebut: Sesungguhnya datangnya perubahan daripada manusia dan permudahan daripada Allah, maka janganlah kamu mengubah nikmat-nikmat Allah pada kamu.
Ini bermakna untuk mendapatkan kemenangan, pejuang Islam mestilah terlebih dahulu berubah daripada negatif kepada positif, daripada maksiat kepada taat dan daripada perpecahan kepada perpaduan. Kekalahan yang menimpa jemaah Islam bukan semata-mata kerana kejahatan musuh. Akan tetapi juga daripada kelemahan dalam diri jemaah sendiri.
4.1.1 PAS mesti menjadi sebuah parti politik dan gerakan Islam yang disegani
Perkembangan yang berlaku pada hari ini sangat menuntut kepada parti politik dan gerakan Islam yang disegani dalam negara kita.  Keruntuhan sistem sekular yang mengasingkan urusan dunia dengan agama memerlukan Islam sebagai pilihan. Sebagai wadah yang membawa Islam, PAS seharusnya disegani dan dihormati agar ianya mudah untuk diterima oleh semua pihak termasuk golongan bukan Islam.
Barisan Nasional yang ditunjangi oleh Umno kini semakin hampir kepada zaman kejatuhannya sebagaimana yang berlaku kepada parti-parti sezaman dengannya contohnya Parti Liberal Demokratik (LDP) Jepun, Parti Golkar di Indonesia dan parti-parti lain yang telah mengalami penyakit tua sebagaimana UMNO dan BN di Malaysia. Golongan yang jatuh ini akan digantikan oleh parti yang mendapat sokongan rakyat. Oleh itu, PAS mestilah mempunyai budaya kerja untuk menjadi kerajaan menunggu (government in waiting).
4.1.2 Jaminan hidup aman untuk generasi akan datang
Keruntuhan moral dan akhlak pada hari ini telah membawa kepada peningkatan gejala sosial dan jenayah yang akhirnya menganggu gugat keamanan dan kesejahteraan hidup masyarakat. Inilah dia kesan buruk yang diakibatkan oleh sistem pemerintahan yang tidak mengambil kira pelaksanaan syariat serta persoalan dosa dan pahala. Sekiranya perubahan yang kita inginkan itu berlaku iaitu dengan menjadikan Islam sebagai agama yang memerintah, sudah pasti kehidupan yang aman dan sejahtera akan dinikmati oleh generasi yang akan datang.
4.2. Menguruskan perubahan
Dengan menyedari hakikat kekurangan dan kelemahan kita walaupun tanpa menyenaraikannya, marilah kita berusaha menguruskan suatu perubahan ke arah mencapai cita-cita murni iaitu kemenangan Islam.
4.2.1      Setiap ahli mesti menggabungkan diri dan berintima’ dalam saf perjuangan. Dengan intima’ ini kita menjadi orang-orang yang berjihad dan bukannya mereka yang duduk tanpa berjuang bahkan menunggu sambil melihat sahaja perkembang-an yang berlaku seperti fiman Allah dalam surah As-Saff ayat ke-4. Seluruh kekuatan intelek dan sumber harta benda bahkan masa dan kelapangannya digunakan untuk meningkatkan kualiti dan daya juang sebagai seorang muslim yang melaksanakan tanggung-jawab fardhu ‘ain dan fardhu kifayah.
4.2.2      Keperluan PAS menguruskan agenda tarbiyah dengan lebih mantap dan kesedaran sebenar ahli kepada kepentingan tarbiyah harakiyyah dalam keimanan, keilmuan, kemasyarakatan dan kecergasan.
4.2.3      Peranan organisasi PAS daripada atas hingga ke bawah dan peranan Dewan-Dewan (Ulama’, Pemuda dan Muslimat) serta sayap-sayap organisasi parti  yang terdiri dari lajnah-lajnah semua peringkat hendaklah digaris pandukan pencapaiannya oleh Petunjuk Prestasi Utama (KPI). Latihan-latihan kepada petugas dilakukan secara terus menerus sementara kepentingan perkaderan pelapis diberikan perhatian. PAS juga memerlukan skim pembangunan sukarelawan atau pekerja sukarela dalam pelbagai bidang, agar mereka dapat membantu parti secara terus menerus atau apabila diperlukan.
4.2.4      Keperluan berdakwah ke seluruh negara dalam konteks-nya yang munasabah bagi PAS. Orang Melayu sendiri perlu disedarkan dan dibimbing dengan ajaran Islam yang syumul. Mereka adalah mad’u yang terdekat dengan PAS.
4.2.5      Meningkatkan pengorbanan ahli dalam semua sudut (intelektual, harta, masa dan tenaga).
4.2.6      Membina pandangan umum yang baik melalui pembinaan imej seterusnya mengembalikan mood rakyat untuk menyokong PAS melalui program-program kemasyarakatan.
4.2.7      Memperluaskan penggunaan media baru.
4.2.8      Merancang penguasaan gerakan PAS dalam masyarakat dan memikirkan cara-cara yang baik bagi memungkinkan PAS memimpin masyarakat.
4.2.9      Menguruskan badan-badan dan institusi-institusi parti seperti Nisa’, Waja dan PASTI.
4.2.10  Muda-mudi adalah harapan jamaah dalam melahirkan Generasi Rabbani. Mereka hendaklah dilihat dengan penuh kasih sayang dan dibimbing dengan hikmah dan kebijaksanaan. Sesungguhnya kerajaan Umno/BN tidak mampu lagi untuk memimpin mereka dan menunjukkan contoh tauladan yang baik untuk mereka. Dasar-dasar penyiaran, kebudayaan dan sukan; filem-filem yang ditayangkan, majalah-majalah dan lebih-lebih lagi pusat-pusat hiburan menjadi alat perniagaan yang penyakitnya membarah ke dalam masyarakat. Jenayah arak, dadah, persundalan, pergaulan bebas tanpa batasan agama dan budaya hidup berpeleseran adalah wajah muda-mudi hari ini. PAS mesti bertindak segera merubah suasana menyelamatkan generasi muda agar menjadi pewaris ummah dan tanah air pada masa hadapan.
4.2.11  Kewujudan kepimpinan pemuda PAS di peringkat negeri hingga cawangan adalah bagi menjamin kesinambungan perjuangan ini dan mengembangkan pengaruh PAS kepada orang-orang muda daripada pelbagai latar belakang budaya. Kepimpinan pemuda mestilah berusaha melahirkan pemuda berilmu, beriman, berketerampilan dan kuat semangat. Meramaikan naqib muda bagi mengendalikan usrah remaja terutama dari kalangan anak-anak ahli PAS perlulah diagendakan supaya kewujudan keluarga muslim terbina dengan terancang. Aktiviti hiburan, sosial dan sukan yang menjadi jambatan penghubung dengan warga muda perlu diurus dengan bijaksana tanpa melangkau batasan syariah.

4.3. Natijah Perubahan
Alhamdulillah, hasil daripada polisi Memasyarakatkan PAS, Membangun Bersama Islam dan PAS Untuk Semua, kita telah berjaya memerintah pada tahun 1999 – 2004 dan seterusnya mengembangkan pengaruh PAS dalam pilihan raya 2004 dan 2008.
Mari kita mengimbas sejenak hasil daripada perubahan yang berlaku untuk kita menilai kepentingan perjuangan kita bagi memenangkan Islam dan menjadikannya berkuasa ke atas negeri Terengganu Darul Iman.
4.3.1 Hasil daripada pemerintahan PAS / BA. Di antaranya ialah:
a) Perubahan ke arah  Pelaksanaan Syariat  lslam
Kerajaan PAS/BA telah membuat perubahan ke arah pelaksanaan Syariat Islam kerana PAS yakin asas penting pegangan sesebuah pemerintahan ialah melaksanakan syariat Allah.  Bagi merealisasikan hasrat tersebut  Undang-undang Bagi Diri Kerajaan Terengganu dipinda dan tujuh enakmen  telah diluluskan. Pindaan perlembagaan negeri dibuat dengan meletakkan AI-Quran, As-Sunnah, Ijma’ dan Qiyas sebagai sumber undang-undang dan rujukan tertinggi. Sementara enakmen yang diluluskan ialah Enakmen Hisbah, Enakmen Pentadbiran Hal-Ehwal Agama lslam (Terengganu) 1422H/ 2001M, Enakmen Mahkamah Syariah (Terengganu) 2001, Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 dan Enakman Tatacara Jenayah Syariah (Terengganu) 2001. Enakman Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud dan Qisas) Terengganu 1423H/ 2003M. 
b) Perubahan dan Pembangunan dalam Pentadbiran Kerajaan
Pegawai-pegawai kanan kerajaan dibawa bersama duduk semeja dengan Menteri Besar dan Exco kerajaan bagi merangka dasar dan polisi kerajaan. Hal seperti ini tidak pernah berlaku sebelumnya. Begitu juga dengan dasar kewangan, amalan riba telah ditinggalkan. Pegawai dan kakitangan kerajaan diajak bersama-sama menjalankan tugas sebagai suatu ibadat untuk mendapat keredhaan Allah SWT.
c) Pembangunan ekonomi, kebajikan dan pembahagian kekayaan adalah untuk rakyat
Dasar-dasar pembangunan ekonomi, perindustrian, pertanian, sosial, teknologi maklumat dan komunikasi, pelancongan, pembangunan belia dan lain-lain telah dirangka. Walaupun tanpa royalti, projek-projek pembangunan berasaskan kepada sumber-sumber tempatan seperti sumber perkayuan, sumber mineral, pembangunan tanah untuk pertanian bahkan pembangunan rumah mampu milik dirancang dan dilaksanakan dengan jayanya. Kerajaan PAS juga melaksanakan kebajikan kepada rakyat dengan menganugerahkan tanah, menambah bantuan kebajikan, menambah bantuan imam bilal, cukai rumah kediaman dan tol juga telah dihapuskan dan lain-lain. 
d) Pembangunan pendidikan dan dakwah Islamiyyah
Kita telah berjaya mengemukakan pelan pembangunan dan program pendidikan yang komprehensif daripada peringkat rendah hinggalah ke peringkat tinggi. Kita berbangga dengan program Sekolah Rendah Agama Bersepadu (SRAB) sehingga kepada kerjasama KUSZA dengan universiti luar. Begitu juga dengan program tarbiyah, dakwah, amar ma’ruf dan nahi mungkar serta Hisbah.
4.3.2 Sebaliknya, natijah daripada kemenangan Umno/BN dalam Pilihan Raya Umum Ke-11 (2004) telah mendatangkan banyak kerosakan kepada negeri dan rakyat. Kenyataan ini boleh dilihat contohnya daripada aspek-aspek berikut:-
a) Pentadbiran negeri menjadi terumbang-ambing apabila kakitangan kerajaan diintip dengan CCTV dan ditekan dengan pelbagai peraturan. Di peringkat kampung, amalan pilih kasih dan mengutamakan suku-sakat menjadi amalan biasa JKKK.
b) Keadaan akhlak generasi muda dan pelajar amat membimbangkan. Ramai pelajar yang terlibat dengan penagihan dadah (pil kuda) dan salah laku seks serta gejala sosial. Kejadian jenayah meningkat dan keruntuhan budi pekerti remaja, pemuda dan pemudi menjadi-jadi. Kegiatan ’menogok’ arak dan judi, telah mula menjadi ’nadi’ kehidupan kota Kuala Terengganu dan bandar-bandar lain
c) Pengurusan ekonomi dan pembangunan negeri dimonopoli oleh kroni. Pengangguran meningkat, kemiskinan rakyat Terengganu kembali  ke tangga utama, rakyat marhaen yang dibela, dianugerah tanah oleh kerajaan PAS, dirampas dan dihina.
d) Terengganu kehilangan pusat pendidikan agama dengan penutupan KUSZA. Anak-anak pintar dari jurusan agama yang ingin melanjutkan pelajaran disekat bantuan dan biasiswa. Sedangkan anak-anak Exco mendapat bantuan biasiswa percuma.
Dengan menyedari hakikat, betapa kuasa pemerintahan memainkan peranan untuk menegakkan yang maaruf dan meninggalkan yang mungkar, maka usaha menguruskan perubahan dengan serius dan sistematik mestilah diambil sebagai kewajipan yang sebenar-benarnya di semua peringkat. Insya’ Allah, setiap kita yang hadir di dalam perhimpunan ini mampu menjawab bagaimana melaksanakannya.
Marilah kita bercita-cita melakukan perubahan untuk kemenangan Islam agar suasana seperti yang disebutkan oleh Rasulullah SAW kembali ke Negeri Terengganu Darul Iman:
والله ليتمن الله هذا الامر حتى يسير الراكب من صنعاء الى حضرموت لايخاف الا الله والذئب على غنمه
(Maksudnya): Demi Allah, pasti Allah akan menyempurnakan agama ini sehingga seorang yang berjalan dari Sana’ ke Hadharal Maut, tidak merasa takut melainkan kepada Allah dan hanya bimbang kepada serigala yang akan menangkap kambingnya.
5. PENUTUP
Adalah menjadi tanggungjawab kita di semua peringkat meletakan diri kita berdasarkan kelebihan dan kepakaran masing-masing yang dikurniakan oleh Allah untuk sama-sama merapatkan saf perjuangan serta menjana kekuatan parti dan menempatkannya di persada dunia; bersaing dalam arena politik bagi menguasai Malaysia negara tercinta. Sesungguhnya kita semua adalah mujahidin ummah. Kita mesti bersungguh-sungguh untuk mencapai cita-cita murni ini. Kenapa tidak?... Allah telah menjamin bahawa kemenangan  ini bersama-sama kita seperti yang termaktub di dalam firman-Nya:
وكان حقا علينا نصر المؤمنين
(Maksudnya): Adalah menjadi hak Kami membantu orang-orang yang beriman.
Justeru itu, berusahalah melaksanakan segala perintah-Nya pada setiap masa, berjuang untuk melaksanakan perintah-Nya yang belum dilaksanakan lagi dan meninggalkan segala larangan-Nya. Dia memerintahkan kita untuk mencari jalan bagi mencapai kemenangan Islam. Kita memilih perjuangan secara damai (pilihan raya) sebagai wasilah untuk mendapatkan kekuasaan bagi melaksanakan amanah sebagai khalifah Allah di muka bumi ini.
Kita memohon kepada-Nya agar terus istiqamah berjuang menegakkan agama ini, walau apapun mehnah dan fitnah kerana jaminannya:
إن تنصر الله ينصركم ويثبت أقدامكم
(Maksudnya): Sekiranya engkau menolong Agama Allah, Dia akan menolong kamu dan menetapkan kaki-kaki kamu.
Insya’ Allah, kita akan terus memacu ke hadapan dengan penuh izzah dan taqwa kepada Allah SWT dan mendapat keredhaan Allah serta syurga-Nya. Sama ada kita mencapai kemenangan, atau kita syahid di jalan-Nya.
Akhirnya dengan lafaz بسم الله الرحمن الرحيم saya rasmikan Ijtima Kepimpinan PAS Negeri Terengganu Kali Ke-13 dan saya doakan ijtima’ ini mendapat keberkatan sepanjang perjalanannya سيروا علي بركة الله
أقول قولي هذا وأستغفر الله العظيم لي ولكم والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tiada ulasan:

Catat Ulasan